Terschellinger Cranberries
De cranberry, het meest eigenwijze en gewaardeerde besje uit de natuur van Terschelling.
Een nieuw handzaam boekje vol verhalen en weetjes over deze voedzame bessen. Lees over de achtergronden, de traditionele plukmethodes en geniet van lekkere recepten en fraaie foto’s.
De verwerking van de cranberries tot vele eindproducten is een nauwgezet en langdurig proces.
Om de veelzijdigheid van deze harde bes te gebruiken zal eerst de celstructuur gebroken moeten worden en daar
zijn verschillende methoden voor. De harde schil, die vele positieve natuurlijke ingrediënten bevat, zal gebroken, wij
noemen dat gekneusd, worden om de ingrediënten van het binnenste van de vrucht optimaal te kunnen benutten.
Het bijzondere van deze wilde cranberrysoort is dat ze een natuurlijk afweerstof, genaamd benzoaat, bevat en dat
geeft de cranberryproducten een zeer lange houdbaarheid. Omdat de laatste jaren door publicaties in
wetenschapstijdschriften, de vraag naar sappen sterk is gestegen, wordt nu verreweg het grootste deel van de
cranberries voor pure sappen gebruikt. Naast sappen produceren wij ook siropen, diksappen, jams, compôte en
sauzen. De ingrediënten van de schil worden voor de productie van jam, sauzen en thee gebruikt derhalve gaat er
niets van deze bijzondere vrucht verloren.